Sú známe rôzne zoznamy potravín pre histaminikov a platí, že neexistuje univerzálny zoznam, ktorý by sedel každému, dokonca na niektoré potraviny existujú protichodné názory, preto je veľmi dôležité, aby si každý odskúšal to svoje. No všeobecne sa za najprísnejší považuje tento, tzv. švajčiarsky zoznam.
Zároveň, všetci sme iní a čo tolerujem ja, nemusíte tolerovať Vy. Napríklad mne robia najhoršie potraviny, ktoré sú liberátormi (spúšťajú uvoľňovanie telu vlastného histamínu), no potraviny s obsahom histamínu tolerujem celkom dobre. Závisí to aj od môjho aktuálneho stavu, keď som nevyspatá, alebo mám stres, reagujem horšie, napr. na dovolenke si zas môžem dopriať viac.
Pri mnohých potravinách, ako sú napr. syry, vína či mäsové výrobky, sa obsah histamínu môže líšiť. Závisí od odrody, výrobcu, zloženia, šarže, dátumu spotreby, spôsobu skladovania atď. Preto je veľmi ťažké stanoviť presnú hranicu a vždy to je na individuálnom odskúšaní.
V zozname sú hlavne základné ingrediencie. Ak by sa jednalo o kompletný pokrm, tak väčšinou platí, že ak sú všetky zložky tolerované, tak bude pravdepodobne aj pokrm tolerovaný. Ale samozrejme, závisí to aj od vyššie uvedeného a ďalších okolností.
Ako zistiť, čo jesť pri histamínovej intolerancii, ak ste nováčikom? Odporúča sa na začiatok zaradiť tzv. eliminačná diéta, kedy striktne dodržiavate tento zoznam po dobu cca jedného mesiaca. Následne pomaly, postupne a po jednom pridávate potraviny a sledujete Vašu reakciu.
Rada by som upozornila, že som laik a využívanie informácií uvedených na tomto webe je na vlastné riziko. Informácie na tomto blogu, rady a odporúčania vychádzajú z mojej vlastnej skúsenosti nie sú náhradou návštevy lekára. Je to akási pomocná barlička, ktorá Vám pomôže zorientovať sa v HIT-ke.
Zoznam znášanlivosti potravín pre diagnostickú a liečebnú eliminačnú diétu pri histaminóze (syndróme aktivácie žírnych buniek MCAS, mastocytóze, histamínovej intolerancii), zostavený podľa rôznych zdrojov a založený na osobných skúsenostiach. Uvedené špecifikácie platia len pre potraviny bez akýchkoľvek prísad a aditív! Zoznam potravín slúži ako všeobecný návod na posúdenie histamínového potenciálu, teda na posúdenie kompatibility, ktorá je však závislá od dávky potraviny a je u každého individuálna.
Zdroj zoznamu: www.histaminintoleranz.ch. Podlieha autorským právam. Bezplatné kopírovanie a distribúcia tejto verzie v jej nezmenenej podobe je povolená. Komerčné využitie informácií vyžaduje písomný súhlas autora. Aktuálna originálna verzia je k dispozícii bezplatne a je možné ju stiahnuť na stránkach SIGHI.
Zdroj úvodného obrázku: Freepik – https://www.freepik.com/photos/supermarket-grocery – Supermarket grocery photo created by aleksandarlittlewolf